Političari u BiH plaše se samo za svoje pozicije
Nema nikakve zavjere protiv BiH i potpisivanje Sporazuma je samo tehničko pitanje...
23.04.2008. 07:33
Visoki predstavnik Miroslav Lajčak izuzetno je zadovoljan onime što je BiH do sada postigla kada je riječ o ispunjavanju uvjeta za evropske integracije. Usvajanjem dva zakona o reformi policije u Državnom parlamentu, pojašnjava on, završen je tek dio procesa, ali posve dovoljno za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) sa EU.
U razgovoru za "Dnevni avaz", iako je diplomata s iskustvom koje ga je naučilo da novinarima daje "uvijene" odgovore, nije mogao odoljeti a da ne iskaže krajnje otvoreno čuđenje "zbog svih onih bh. političara koji govore da ono što je usvojeno nije dobro i da nije dovoljno".
- Odakle sada da traže maksimalistička i idealna rješenja? Ma, molim vas, pokažite gdje to imamo idealna rješenja? Bitno je da nema stagnacije, da idemo naprijed, a ne nazad i to je upravo ono što smo postigli. Ovi zakoni stvaraju sistem buduće jedinstvene policijske strukture.
Ulazimo u proces transformacije cjelokupne države i društva, uključujući i policiju. Nema logike da trebamo postići prvo idealno rješenje za policiju pa tek onda ostalo. Na koncu, šta je idealno? Mislim da je u ovoj zemlji idealno sve ono o čemu se mogu dogovoriti legitimni predstavnici sva tri konstitutivna naroda, a to je ovo što smo uspjeli. Meni je drago što smo postigli sporazum i što je EU pokazala razumijevanje prema situaciji u BiH, što je prihvatila nešto što je domaći produkt i što je maksimum koji se u ovom trenutku mogao postići - ističe Lajčak.
Jesu li usvojenim zakonima zaboravljena tri evropska principa?
- Niko nije zaboravio te principe, oni su dio zakona. Kome to nije jasno, neka pročita zakone, a politička filozofija tih zakona bila je kreirana prije četiri godine. Politika EU pokazala je da je realna i fleksibilna prema BiH, ali nije nikada odustala od svojih principa.
Kada je realno očekivati potpisivanje SAA, april ili maj? Govori se o političkim igrama unutar EU koje bi se mogle prelomiti preko leđa BiH.
- Nema tu nikakve zavjere ni političkih igara. To je pitanje tehničkog procesa. Taj dokument je pravni akt, ugovor koji mora biti preveden na 22 jezika EU i tri jezika u BiH.
Ja želim da to bude što prije. Da li je to moguće uraditi u aprilu, nisam siguran, a sljedeći termin je maj. A da je toliko nestrpljivosti u odnosu na evropske integracije bilo kada smo trebali završiti svoje poslove u BiH, a ne sada kada je u pitanju datum potpisivanja, mi bismo prije nekoliko godina ušli u taj proces.
Kako se baviti sobom kada je Balkan sistem spojenih posuda. Ako radikali pobijede u Srbiji, a to je već viđeno, moglo bi doći do destabilizacije političkih prilika u BiH.
- BiH ne zavisi ni od koga u regiji! BiH ima svoju historiju i svoju budućnost! Potpisivanje SAA daje najbolju moguću poruku građanima BiH. Ja želim da i Srbija krene u evropske integracije, više-manje kada i BiH, i da se stvori jedna prava atmosfera u regionu.
Kada će se bh. političari početi "plašiti" građana, a ne samo batine međunarodne zajednice?
- Oni se plaše za svoje pozicije kada osjećaju da će ih izgubiti...